torsdag 26 januari 2012

Brasilien projektet

 När man skänker pengar vill man ju gärna vet vad
pengarna kommer gå till. I samarbetet med Yennenga Progress har vi valt ett av deras projekt som Musik+ ska stötta så gott det går. Det projektet ligger nere i Brasilien och omfattar i huvudsak tre olika områden som jag i detta inlägg kommer gå igenom. De tre stora punkterna är: Mat, Energi samt Miljö, det är tre viktiga punkter i Brasilien som Musik+ känner för och verkligen vill vara med och stötta.

 Bilden är tagen utifrån temat "El Día de la Ecología"
(Miljödagen). Fotograf: Sherly Rojas Meneses, 13 år.
(Bild från Kids´ Perspectives)
Mat  

Tanken här är att ta hand om och bygga upp utslitna jordbruk. Börja producera lättskött och bra mat för att kunna minska det animaliska proteinet som är väldigt krävande för både produktion och miljö.

Tanken med det nya jordbruket är att man ska kunna producera även i mindre skalor så att småbönder kan producera och få en bättre inkomst och högre standard. Det hjälper samtidigt den lokala marknaden och jordbruket som i sin tur leder till mindre transporter och i slutändan även här en bättre och renare miljö.

Tanken är också att starta en plats på internet där jordbrukarna själva kan sälja sina produkter för att minska mellanhänder och ge mer till odlarna. De vill med projektet att man ska ta tillvara på den erfarenhet som gått i arv generation till generation hos de mindre bönderna. Detta samtidigt som de kan utnyttja dagens teknik till fullo för att få fram ett optimalt resultat. Hela projektet bygger på social kommunikation och utbyten. Det kommer att läras ut hur systemet funkar till ekologiska mindre odlingar runt om i hela Brasilien.

Ekonomi:
Totalt behövs det ca: 45 000 USD samt 15 000 USD / år för att genomföra denna delen.


 Bilden är tagen utifrån temat "Mi Barrio" (Mitt kvarter).
Fotograf: Dennis Vela Mesa, 12 år. 
(Bild från Kids´ Perspectives)
Energi 

Brasiliens regering vill gå emot folket och bygga ett jättestort vattenkraftverk som kommer översvämma stora delar oberörd regnskog och förstöra naturlivet. 
I detta projekt är tanken att bygga ett mindre vattenkraftverk som kan försörja en hel by utan att lämna ifrån sig växthusgaser, vilket hjälper miljön. Byn det ska byggas i heter Terra una eco village och där ska elen från vattenkraftverket ge el till verktyg, maskiner, hushållsmaskiner, hemelektronik m.m.
En annan fördel med att ha lokala vattenkraftverk är att det inte går lika mycket el till spillo i "transport" samt så funkar de dygnet runt året om till skillnad från större byggnader som har det svårt under torrare perioder på året. Vattenkraftverken finns redan, så det som behövs är pengar till inköp samt installation. 

Ekonomi: 
Totalt behövs det ca: 15 000 USD för att genomföra denna delen.


Bilden är tagen utifrån temat "El Río" (Floden, ett tema som
samtliga deltagare valde som absoluta favorittemat under
utvärderingen av projektet). Fotograf: Fahir Palacios Rojas, 12 år. 

(Bild från Kids´ Perspectives)

Miljö 
I denna del så är tanken att man ska köpa upp områden med skog och omvandla dom till RPPN ( Reserva Particular de Patrimonio Natural ). Vilket innebär att de områdena är skyddade enligt lag och får inte exploateras på något sätt.
För att försäkra sig om att det hanteras som det ska så kommer det vara en anställd som ser till att skogen och djurliv skyddas som det ska.

Nytta?
Skyddar man de skogar som fortfarande finns i Manitqueria bergen så hjälper det till att stabilisera den lokala men även det globala klimatet. Samt säkerställs de vattenkällor som rinner ner till de större floderna med rent vatten till tio miljontals människor som lever i och runt om städer som Sao Paulo, Minas Gerais och Rio de Janeiro.  

Ekonomi:
Totalt behövs det ca: 210 000 USD samt 10 000 USD / år för att genomföra denna delen.

I slutändan går allt ihop och allt handlar om den lokala och globala miljön, men även de lokala affärerna och jordbruken vilket hjälper det lilla samhället!

Aktivitetsrum för Eco byn

Lite bilder från Eco byn.
***
Gustaf

2 kommentarer:

  1. Tack för fina inlägg om viktiga och bra projekt! Underbart att du lyfter positiva insatser! superfint! Bilderna är underbara! Varmaste hälsningar Stina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket Stina! :)

      Radera