måndag 20 februari 2012

Den barmhärtige samariten - Ett barnhem i Migori - Kenya

Här kommer en intervju Musik+ gjorde i samband med Musikhjälpen 2011 med tema "Alla barn har rätt att gå i skolan". Det är en intervju med en kontakt till min familj som har byggt upp ett kristet barnhem från grunden. Hon heter Anette och barnhemmet heter Den barmhärtige samariten.
Så här kommer en intervju som tidigare funnits uppe på Google+.
Bilderna nedan är tagna från barnhemmet


1. Hur länge bodde du/ni i Afrika? Var har du bott?
Svar: Vi bodde i Bukoba Tanzania -87-91 och i Kenya Migori -97-02

2. Vad jobbade du med där nere?
Svar: I Tanzania startade vi en skola för svenska barn från grunden och innan vi åkte hade vi 16 elever, då en del bodde på skolan. Jag var husmor och Kg lärare och rektor. I Kenya jobbade jag med kvinnoarbetet inom kyrkan, besökte byar och undervisade tillsammans med mina kenyanska vänner om trädplantering, näringslära, hygien, emot kvinnlig omskärelse, hiv/aids blev det mycket sista året och naturligtvis hur man lever som kristen utifrån Bibeln med allt vad det innebär t.ex att inte slå din fru, att leva för Jesus och andra människor, ta vara ¨på sina gåvor och resurser, hur mycket Gud älskar oss och har en god plan för våra liv, även för kvinnorna m.m. Kg tog hand om sida- pengarna och tillsammans med kenyaner byggde skoltak och byggde in vattenkällor.


3. Du har byggt upp ett barnhem där nere, hur kom du på idén till detta?
Svar: Det var inte min ide´ !!!!! en natt talade Herren Jesus till mej att jag skulle fortsätta hjälpa barn i Kenya fast jag åkte till Sverige. Jag var mycket förvånad och sa att då får Han ta hand om ekonomin! (så kan jag göra det andra på bästa sätt), det har Han gjort och jag har bara fått se hur det har vuxit och blivit allt större och kunnat hjälpa allt fler. Jag trodde till en början att det skulle vara slut efter ett kort tag, och om Han sagt att det skulle bli ett barnhem hade jag kanske aldrig vågat svara JA!!!! mina kenyanska vänner hade tro och bad mycket för att det skulle växa och vi skulle få ett hem där vi kunde ta hand om många barn. I våra hjärtan finns det plats för många fler genomgångshem som detta, för det finns så många många barn som lider och inte får den hjälp och kärlek de behöver.

4. Känner du till Musikhjälpen och vad de jobbar med?
Svar: Nej

Terese en aids sjuk ung änka, med 2 barn. Vi kände mannen och hon frågade mig efter jag tog den bilden om jag ville ta hand om hennes barn permanent. Hon får hjälp av oss genom den barmhärtige samariten.
5. Årets tema på musikhjälpen 2011 är ju "alla flickor har rätt att gå i skolan". Hur märker man av detta i vardagen? Märks det av i städer eller bara på landsbygden?
Svar: Flickornas och kvinnornas ställning är mycket svagare i Afrika än här. De lär sej tidigt att arbeta, hjälpa till med att sköta babysar fast de inte är mycket större själva, hämta vatten, ved och annat och ofta får flickorna inte börja skolan förrän de är ca 10 år. Det beror förstås på föräldrarna och hur de har det och hur utbildade de är. Städerna har högre standard och flickorna får nog börja tidigare där. Att hjälpa till hemma tycker jag är bra men inte att barnen ska arbeta!
Om de säger nej får de stryk och när de senare blir vackra unga kvinnor och männen vill ha dem så har de inte lärt sej att säga nej eller vågar säga nej och så blir det graviditeter och aids m.m. Bibeln har lösningen på detta: avhållsamhet före äktenskapet, aidstest innan äktenskapet och sen trohet i äktenskapet. Kondomer kommer som ett preventivmedel men inte ett redskap att ligga med vem som helst var som helst, när flickorna inte vill och är mogna! 

Man märker också direkt att de som gått i skolan och fått utbildning har ofta färre barn, högre utbildning bland sina barn och hjälper flickorna till en utbildning också. 
Det finns något som heter brudpris då mannens föräldrar betalar brudpris för att flickan ska få gifta sig med mannen. Ofta är det ett avtal mellan föräldrarna och då tycker flickans föräldrar att det är inte är någon ide att utbilda henne för hon flyttar till mannens familj. Hela detta system håller på att förändras men är fortfarande starkt i många delar av Afrika.
Sen gifter de bort flickorna med gamla gubbar för de kan betala, utan att hon vill utan det bara bestäms över hennes huvud!
Sen finns kvinnlig omskärelse också som är fruktansvärt och vansinnigt smärtsamt och dödande och eländigt på alla sätt, men det tar vi inte nu!
I muslim länderna är förtrycket och kvinnornas situation ändå värre!!!

6. Hur jobbar ni med detta på barnhemmet? Har ni utbildning? Går alla (pojkar/flickor) på den?
Svar: Vi tar hand om varje barn individuellt, efter det barnets behov. En del är stora när de kommer och då försöker vår personal hjälpa dem att bli friska, glada och helade i sina hjärtan. De får sjukvård, kärlek, mat och en säng och en familj av barn och vuxna att vara trygg och glad med. De sätts i skolan så fort det är möjligt och har kvällsundervisning om det behövs för att komma ikapp. 
Om det är småbarn är behoven annorlunda. 
Vi har gått livets skola. Det är mina kenyanska vänner som sköter det praktiska arbetet och det gör de mycket bra. Jag skulle vilja ta dem till några andra barnhem i landet så de kan snappa upp nya ideér men det har inte blivit av än. Det finns både pojkar och flickor på skolan, just nu ca 30 barn.


7. Jobbar ni med några andra hjälporganisationer på plats eller sköter ni er själva?
Svar: Vi jobbar nära de sociala myndigheterna i Migori och har fått diplom av dem för att vårt hem är så välskött och barnen så friska och glada. Vi har ingen organisation eller kyrka bakom oss, bara Herren Jesus!

8. Vad är det jobbigaste med att vara på besök på barnhemmet, runt om i området?
Svar: Alla behov sköljer över en när man kommer. Att besöka barnhemmet är otroligt roligt, omtumlande och ger nya perspektiv på livet! Det rekommenderar jag dej verkligen.
Det är lättare när man bor där och kan se hur vi kan hjälpa och var det blir bäst under en längre tid. Samtidigt så slås alla av glädjen och gästfriheten hos afrikanerna och det rör våra hjärtan alltid. Det skulle det göra om du åkte dit också! Deras motto är : finns det liv så finns det hopp och den som kan glädja sej över det lilla har mycket att vara glad över.
Deras tro på Gud och Hans ingripande är en naturlig del av livet för alla vet att ingen klarar sej utan Honom. Därför händer det så många under där. Alla ser döden i vitögat med jämna mellanrum så alla vet att livet är en gåva och kan sluta snart.
Vi är oss själva nog så ofta tyvärr.

Den här nyfödda flickan kom till vårt hem medan vi var där. Hennes mamma var 15 år och dog efter förlossningen och pappan är lika gammal och går i skolan. Vi ville adoptera henne till Sverige men ännu så länge säger farfar nej. Risken är mycket stor att hon dör för det är inte farfar som sköter om henne utan farmor och hon vill inte ta hand om henne. Hon ammar redan sin egen.
9. Vad tror du, som bott i den miljön, skulle behöva göras så att alla barn kan få skolgång och utbildning?
Svar: Det är en svår fråga för det är också en politisk fråga! t.ex behöver lärarna bättre löner och utbildning. Jag känner en otrolig kvinna här i Sverige som har jobbat många år med att träna lärare i Kenya och göra utbildningsmaterial som utvecklar dem och eleverna.
I Kenya går de flesta barn några år i skolan men tyvärr efter de första åren är det många föräldrar som inte har pengar till fortsättningen. Jag önskar att vi kan hjälpa dem att se hur man kan försörja sej på andra sätt än en akademisk utbildning. Därför ska jag gå en Buissnies School här i Göteborg i vår och sen kan jag hjälpa folk i Kenya t.ex att börja något konstruktivt som de kan försörja sig på. Det är bättre att lära någon att fiska än att ge dem en fisk!

10. Självklart är det mycket som behövs göras i dessa drabbade områden, men hur viktigt ser du att Musikhjälpens tema är? Är det högprioriterat, finns det något annat som skulle behövas prioriteras först? Kan man göra någon sådan prioriteringslista när det är så mycket som behövs ställas till rätta?
Svar: Kvinnorna och flickorna i Afrika är mina hjältar så temat är toppen! All hjälp och alla goda krafter behövs!

Anette står längst till höger, det är hon som har byggt upp barnhemmet.
***
Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar