tisdag 27 mars 2012

HBC - Hjälp barn med cancer


Grund
Det var när 5 tjejer i 13 års åldern skulle starta en välgörenhetsorganistaion som en skoluppgift HBC grundades.
HBC står för "Hjälp barn mot cancer". Uppgiften från skolan var att göra en teoretisk organisation som funkar på pappret. Men dessa 5 tjejer från Göteborg tog det ett steg längre och startade upp ett samarbete med Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.
Tanken med deras organisation är att samla in leksaker och pengar för att hjälpa cancersjuka barn. De har under en kort tid lyckats få tag på ett flertal sponsorer som skänker leksaker och även samlat in en hel del pengar.

Välgörenhet

När man tänker välgörenhet så är det lätt att tänka på svältande barn på Afrikas horn, eller på utrotningshotade djur. Men välgörenhet handlar ju i grunden om att ta hand om sina medmänniskor, hur nära eller långt bort de än är. Så detta tycker SB är ett riktigt bra initiativ och ett väldigt inspirerande projekt!
SB jobbar med välgörenhet på sociala medier och när jag fick nys om denna grupp unga och målmedvetna tjejer så bestämde jag mig för direkt om att sprida deras budskap.

Framtiden för HBC

Skolprojekteg är slut för en tid tillbaka, men tjejerna jobbar vidare med projektet och vill fortsätta att hjälpa och stötta barnen med cancer. Är du mer intresserad så kan du följa deras arbete på bloggen hbc.bloggplatsen.se. Där finns info om sponsorer, vad de presterat m.m. Är du intresserad av att sponsra deras arbete privat, eller med ett företag kontakta dom här, hjalpabarncancer@gmail.com.

Frågor och svar:

Här kommer lite frågor och svar från en intervju med Grafitti i GP.

Vad är ni för en organisation?
Mathilda: Vi fick en skoluppgift där vi skulle starta en hjälporganisation och vi fick välja vad vi ville som hade med hjälp att göra. Hjälpa människor, hjälpa djur och så vidare. Eftersom Johannas lillebror gick bort i cancer i augusti, bestämde vi oss för att hjälpa barn med cancer. Vi var och hälsade på mycket på sjukhuset när han var sjuk och fick ett intryck av att det inte fanns så mycket roligt att göra där. Vi tycker att det är oerhört tråkigt på sjukhus, så därför vill vi ge barnen bättre livskvalitet genom att bidra med leksaker och spel.

Hur hjälper ni barn med cancer?
Emma: Vi samlar in pengar och med de pengarna köper vi leksaker, tv-spel och spelkonsoler. Sedan ger vi det till de cancersjuka barnen, så att de skall få det lite roligare under sin sjukhusperiod.

Har ni något drömmål? Typ att samla in en viss summa?
Mathilda: Egentligen har vi inget riktigt mål. Vi är självklart glada för allt vi får. Och för att vara så pass unga som vi är, är vi väldigt stolta över att ha kunnat samla in 3 000 kronor.
Johanna: Men i det stora hela har vi inget direkt mål.

Hur gör ni för att få in pengar och leksaker?
Emma: Vi tar både kontakt med föräldrar som jobbar på ett stort företag och ber dem om ett telefonnummer. Sen ringer vi runt mycket till olika företag.
Är det lätt att få företag att skänka pengar eller saker?
Mathilda: Nej, det är det inte. Om man ringer hundra företag så är det cirka 25 stycken som vill höra mer. Så det gäller att vara ihärdig. Men det är såklart roligt det med.


SB önskar er lycka till med projektet och hoppas att ni behåller eran drivkraft genom livet! En sån här grej hjälper bara inte barnen på sjukhuset utan sett ger en tankeställare för allmänheten vilket är väldigt viktigt.

***
Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar