söndag 22 april 2012

Nyhetsbrev v.16


Nu var det ett tag sen SB skrev någonting. Det beror på att jag har haft ont om tid och dålig inspiration ett tag nu. Men nu ska jag försöka komma igång igen! 
Det gör jag med detta nyhetsbrev som i stort kommer handla om Rosa bussar, vattenprojektet SB tidigare skrivit om i Bukina Faso samt få en liten försmak av vad Edo Bumba kommer bjuda på under sommaren! 
​Med andra ord är detta ett fullspäckat nyhetsbrev, följ med. ​

De Rosa bussarna: 

​När jag gick i mellanstadiet så var mitt drömresemål Afrika, mer specifikt Kenya. Detta för att få se främst Lejon, Leoparder och Gepader i verkligheten. Jag och min mamma började spåna på en resa och fundera på hur vi skulle göra. Ett allternativ var att ta en tur med de "Rosa bussarna". Då visste jag inte vad det var förutom att det var speciella bussar som tog en runt i Afrika, vilket var det som jag var intresserad av. ​Nu blev det inget med den resan, men idag så har jag en anknytning till de "Rosa bussarna" av en helt annan anledning. SB främsta sammarbetspartner, Yennenga Progress, har nämligen startat ett sammarbete med just dessa bussar. Som jag skrivit tidigare så håller Yennenga Progress på med ett projekt i Bukina Faso där de skall bygga ut en vattendamm som ska hjälpa en by med vatten igenom torkan. Mer information om porjektet hittar du här
​Sammarbetet med de "Rosa bussarna" innebär följande, väljer du att åka med dem så går 1000kr till Yennengas projekt i Bukina Faso. 
​Stina Berge, ordförande på Yennenga Progress, har nyligen varit på en längre resa nere i området. Här kommer lite frågor till henne om resan. 

​Vad var målet med resan? 

Ny teknik är strålande och har öppnat dörrar, krympt världen och gör att vi på noll-tid når varandra världen över! Dock går de fysiska mötena inte att förringa! Det är i mötet, i att dela vardagen (så mycket vardag man nu får till under några få veckor!) som massa nya tankar och idéer föds och utvecklas, då vi får nöta, blöta och bolla tankarna med varandra! ​För att ett projekt ska bli riktigt lyckat är det oftast svårt att tänka endimensionellt. Det är så många parallella saker som spelar in. I fattiga länder är det ännu mer påtagligt. Det är svårt att prata demokrati och mänskliga rättigheter om du oroar dig för att dina barn inte kommer att ha något att äta i kväll. Det är svårt att som elev koncentrera sig och lära sig något, om du inte ätit på flera dagar. vart ska du ta vägen när du får mens om det inte finns väl avskilda rena toaletter. Tillgången till vatten, är ett måste vad du än ska göra! Just dessa parallella saker, är svåra att se och förstå helheten av, bara genom massa skriftliga rapporter och direktfokus på ett enskilt projekt. ​Och när barnen barnen tydligt utvecklas och påverkas, ger det automatiska ringar på vattnet ut i byn till familjerna, och projekten byggs på för att inkludera fler. Ungdomsprojekt, med datasalen, fotbollsturnering och yrkesutbildnignar på gång, utvidga sanitetsprojektet till att bygga latriner i hemmen, arbeta med förbättrade jordbruksmetoder, energifrågor, spisar för att spara ved - den lilla växtlighet som är kvar - trädplantering, och nu dammen! ​Målet med resan var att fortsätta med att bygga relationer, lära känna och förstå de många dimensionerna. Målet var att fortsätta bygga nätverket, få input, ge feedback, besöka projekten, och få nya projektidéer med mig tillbaka till kansliet! 

Hur påverkade resan projektet? 

Att träffa Yennenga Networkers, var de än befinner sig, ger alltid enormt med energi och hopp om framtiden och livet! Världen är full av starka människor som gör underverk, i stort och smått, i sina närsamhällen- hjältar! Med mig från denna resa har jag massor av material, bilder och kloka ord och spännande idéer från våra Yennenga Networkers och deras projekt. Detta hoppas jag ska kunna bidra till att förmedla till engagerade människor i Sverige och andra länder, att det finns fantastiska saker som det finns möjlighet att bli en del av och få vara med och påverka världen i rätt riktning! Från damm-projektet hade jag också rent konkret en rad påsar med sand från olika djup ner i det hål som grävdes för att mäta infiltration och avdunstning. Dessa har nu analyserats och studerats av ingenjörer och professorer, och bidrar förhoppningsvis till ett ännu bättre damm-projekt! ​

Hur ser du själv på projeketet, med möjligheter? Resultat? 

Vid centret i Nakamtenga, Centre de l'Esprit Ouverte (Centret för det öppna sinnet!)där förskolan, datorsalen, restaurangen och ungdomsklubben ligger, finns en mindre damm. Den håller vatten under regnperioden (juni - september) fram till i februari.  Förra året hade vattnet dock sinat redan i december, eftersom det kom mycket mindre vatten än vanligt under regnperioden. Dammen är viktig för exempelvis dricksvatten till djuren, klädtvätt, och växtlighet. Tillgången till vatten är en förutsättning för all verksamhet vid Centre de l’Esprit Ouvert och för befolkningen som bor i området. Med ganska enkla medel skulle dammen kunna fördjupas och göras i ordning så att den håller vatten under en längre period. Vår förhoppning är att den ska kunna hålla vatten året om! I samarbete med Ingenjörer Utan Gränser, har vi mätt infiltrering, avdunstning och gjort markprover. Vi behöver ca 65 000 Sek för att förbättra dammen och plantera växlighet som binder fukt och ger skugga. Jag är övertygad om att projektet har stora möjligheter att lyckas, och då sätter bara kreativiteten gränserna! Då kan vi fortsätta att bygga på med fiskodling, grönsaksodling, planteringar osv osv! Kom gärna med förslag! Genom att SMSa ”yennenga vatten” till 72970 ger du 50 kronor till projektet! Sprid gärna till nära och kära! Många bäckar små… så har vi snart en damm i Nakamtenga!

Tack för ert stöd! 

Här nedan kommer några bilder från Stinas resa i Nakamtenga.Här är torkan ett stort problem!

Marknaden i byn Nakamtenga

Yennenga Progress (Stina Berge) köper tomt för skolverksamhet

African Streetmarket 2012
Den 2:e Juni mellan 12:00 och 18:00 så kommer Bältesspännarparken i Göteborg förvandlas till en Afrikansk marknad med Musik, mat och konst m.m.
Texten nedan är hämtad från evenemangets Facebooksida:

"Afrikansk festplats för alla åldrar där afrikansk kultur presenteras i centrala Göteborg genom musik, mat, konst och dans. Föreningar med afrikanskt engagemang, modevisning, vuxen och barnkörsång, solidariskt bistånd. Fritt inträde. Alla är bjudna så ta med dina kompisar och kom förbi!"


SB skrev var på en tidigare streetmarket i Frölunda torg, här kan du hitta inlägget med info och bilder om den tillställningen.Tack för denna Söndagen! Hoppas du har fått ut någonting ur detta nyhetsbrev. Jag vill även uppmana till kommentarsfältet under inläggen för att få lite tankar och idéer från er läsare, samt kanske starta upp intressanta diskussioner om inläggens innehåll. Det finns även delar knappar för olika sociala medier där om du vill dela detta vidare. Det är det hela SB:s idé handlar om, att sprida budskap över sociala medier på ett effektivt och smidigt sätt.


***
Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar