lördag 16 juni 2012

Vattnet du inte serHur mycket vatten använder du när du kokar din kopp morgonkaffe? 0,5 liter, 1 liter? I verkligheten går det åt ett litet badkar för att du ska få din kopp med kaffe på morgonen och ett till när du fikar, sen 1 till när du börjar känna dig trött efter lunch osv. En kopp kaffe kräver ca. 140 liter vatten när man räknar produktion och odling.
Detta är något som den senaste tiden uppmärksammats allt mer och det jobbas med att förminska detta vattenanvändande vid odling och produktion av kaffe.

Vatten är en självklar grej för oss här i Sverige, det är rent, friskt och finns i varje kran. Men i stora delar av världen är det stor brist på vatten. Det är i dom delarna det bör gå åt minst vatten vid produktion av olika saker som konsumeras varje dag.
Ett par jeans kräver 10 000 liter vatten och är gjorda av bomull som ofta odlas i områden med hög vattenbrist. Ett sätt att bekämpa detta är att handla via second hand, eller köpa hmapakläder eller lin.

En annan stor bov av vatten är kött och mejeri-produktionen. LCHF och andra dieter som har trender nu påverkar ju detta negativt då man ska äta mycket protein och fett = kött och mejeriprodukter. Det har inte bara en negativ påverkan på vatten konsumtionen utan på miljön i helhet.

Här nedan är en lista på vad som går åt för vanliga saker i vår vardag.

En hamburgare: 2 400 liter
Ett kilo nötkött: 16 000 liter
Ett kilo vete: 1 200 liter
Ett kilo ris: 2 700 liter
En liter mjölk: 900 liter
Ett kilo ost: 5 000 liter
Ett kilo majs: 900 liter
Ett kilo hönskött: 3 900 liter
En kopp kaffe: 140 liter
Ett glas vin: 120 liter

Ett badkar rymmer 150–200 liter vatten

Källa: Världsnaturfonden och Sida

Hur tänker du när du använder vatten, sparar du på det eller använder du så mycket du anser att du behöver?

Denna text är inspirerad av denna artikel.
Tänk på att det vatten du tar ur kranen är bara en bråkdel av vattnet du konumerar på en dag. Så istället för att dricka en kopp kaffe, ta ett skönt bad.

***
Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar