onsdag 6 juni 2012

Planerat åldrande - Ett hot mot människa och miljö. Del 3, Konsumtionssamhället


- Del 1
- Del 2

1950 var ett stort sekel, rock 'n rollen spred sig, bilkulturen blev större, snabbmaten bredde ut sig lavinartat, produktdesign och mode var det hetaste och pengarna snurrade runt i systemet när folk shoppade för skojs skull.
Serietillverkning var standard och fabrikerna pumpade ut nya produkter.
Rockabilly-kulturen hade sin stortid och de vräkiga bilarna samlades vid hamburgerhaken som ploppade upp här och var. Bernard London hade älskat den här tiden när folk köper nytt för att de vill det och byter ut kläder för att nått annat passar bättre för säsongen.

Men från fabrikernas sida så var det annat. När man släppte en produkt som var för bra så fick man snabbt gå tillbaka till ritbordet igen och göra det lite mer ömtåligt, affärerna måste rulla. Man fick också jobba mycket på design för att skapa ett "ha-begär" hos konsumenten. Det lyckades man med och den succén tillsammans med dagens tekniska acceleration och marknadsföring gör att köpcenter byggs upp allt tätare.
Ett av de första köpcenter som man kan jämföra med dagens köpcenter öppnades 1950 i Seattle och heter Northgate Shopping Mall. Köpcentret hade ett parkeringsplan och 18 affärer vid öppningen 21 April. Trotts att det var flera tomma lokaler som väntade på att intresserade kedjor skulle flytta in så blev köpcentret en succé. Det tog hela 2 år att få fylla alla lokaler i köpcentret, då var det ca: 70 affärer i centret. Idag är det över 125 affärer. När det invigs ett nytt köpcenter idag så är näst intill alla lokaler bokade och klara innan invigning. När Northgate öppnades var det värt 13 miljoner dollar, idag är det värt ca: 96 miljoner dollar. Idag finns det köpcenter överallt, vi handlar för det mesta i köpcenter. Något som på 50 år gått från något speciellt till att bli standard och förknippas med smidighet och stress. Snabbmat, korta avstånd och smidiga affärer för att kunna konsumera på bästa och smidigaste sätt.
Fyrverkeri bara några dagar efter invigningen av Northgate shoppingmall, 30 April 1950.
Foto: Hearst Newspapers LLC/Seattlepi.com
Men det var inte bara produkter, design och stora köpcenter som blev allt viktigare på marknaden under 50- talet. Som jag skrev tidigare så började snabbmaten växa sig större och många nya kedjor, som vi idag ser på de flesta ställen vi åker till, startade. Först ut var White Castle som startade redan 1921. Sen kom McDonalds 1940 och Burger King 1954. Året då Burger King hade startat sin förta restaurang så hade McDonalds redan 8st och 1955 blev det en franchisekedja likt den är idag. 
Dessa restauranger blev ju såklart väldigt populära under 50-talet och är idag en stor del av konsumtionssamhället. Samtidigt som de är en stor del av samhället så bidrar kedjorna till stora problem för oss vad gäller fetma och ohälsa. Men de bidrar också till stora problem i köttindustrin och miljöpåverkan. 
Men detta är ett så stort ämne i sig så det får bli något eget längre fram här på SB. 

Kanske en av världens vanligaste vägskyltar?
Foto: Håkan Dahlström / Dahlstroms.com
För att ta ett lite mer modernt fall av planerat åldrande så är ett omtalat exempel Apples iPod. 2003 så var det en större grupp Amerikaner som skulle göra en gruppstämning mot Apple på grund utav det dåliga batteriet som satt i iPoden då. Efter att ha fått flera dokument och undersökt batteriet så kom man fram till att batteriet var byggt för att hålla ca: 18 månader. På den tiden sålde inte Apple några batterier som man kunde byta till. Designen var även då likt som idag gjord så att man behövde specialverktyg för att öppna Apples produkter.
Men stämningen kom aldrig till domstol då Apple ville lösa detta vid sidan av. Lösningen blev att börja sälja reservbatterier samt ge ut en check till alla som var med i stämningen som gällde på deras Apple store. Med den kunde de till exempel köpa ett nytt batteri till deras iPod.

Alla är vi drabbade av detta samhälle, denna serie är skriven på min iPad och de flesta källor har jag letat fram via min nya smartphone när tiden har funnits. Så visst har vi nytta av det utvecklingen har gett oss, och för oss som är uppväxta i detta samhället (80 - 90 talister) har vi mer eller mindre från 0 års ålder hjärntvättats med att nytt är bäst och att hela tiden uppgradera vårt hushåll med såväl kläder som teknik.

Men vad händer då med allt vi köper? Hur kommer mina 2 tekniska hjälpmedel hålla innan de har förtjänat sitt? Eller kommer de ens gå sönder innan jag byter dom? Mycket av det teknikavfall som vi lämmnar efter oss hamnar på Afrikas östkust och mer om den svarta baksidan av vårat nöje kommer nästa Onsdag. Vi ses då!

***
Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar